Annet Mooij schrijft biografie Jan Cremer
Schrijfster en zelfstandig onderzoeker Annet Mooij is de biograaf van…
Bart Van Loo ontvangt de Gouden Ganzenveer voor zijn brede en gevarieerde oeuvre, met zijn liefde voor de Franse cultuurgeschiedenis in al haar facetten als rode draad.
Daarnaast mocht Bart Van Loo de Jonge Veer uitreiken aan onderzoeker en schrijver Jonas Roelens. Hij koos voor Roelens omdat hij het symbool is van een jonge wetenschapper die er in slaagt zijn kennis te vertalen naar een breed publiek. Het was een heel geslaagde, feestelijke uitreiking bij De Nederlandsche Bank. (Foto door Lotte Kwant)
De redactie van de Gouden Ganzenveer over Bart van Loo:
Bart Van Loo (1973) heeft een breed en gevarieerd oeuvre met zijn liefde voor de Franse cultuurgeschiedenis in al haar facetten als rode draad. Vijf jaar geleden leverde hij met De Bourgondiërs het indrukwekkende resultaat af van een jarenlange historische zoektocht. Hij zette de Bourgondische vorsten neer als de aartsvaders van de Lage Landen, deed dat met een uitzonderlijke eruditie maar ook een benijdenswaardige vertelzwier, tot genot van vele lezers. En bij Van Loo blijft het niet bij het geschreven woord. Na het boek volgde een podcastserie en een theatertoer. Met zijn onvermoeibaar enthousiasme en prettige bezetenheid is hij recent verder gegaan in zijn boek Stoute schoenen, een reis door het Bourgondische tijdperk, die ook een vervolg krijgt als podcastserie. Van Loo weet met zijn gedetailleerde ontginning van de geschiedenis van de lage landen en de veelzijdige en aanstekelijke wijze waarop hij deze overbrengt, een ongekend breed publiek te bereiken.
Het nieuwste boek van Bart van Loo, Stoute schoenen:
Na zijn internationaal geprezen bestseller De Bourgondiërs maakt Bart Van Loo een nooit eerder ondernomen tijdreis naar het decor van ons ontstaansverhaal. Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt hij door de Lage Landen. Tussen Brugge en Bergen op Zoom, Gent en Gouda, Namen en Nijmegen componeert Van Loo een alternatieve oergeschiedenis van onze gewesten, die meer is dan het verhaal van Holland en Vlaanderen alleen. Vervolgens trekt hij door Frankrijk, Zwitserland en natuurlijk de Bourgogne zelf en wordt duidelijk dat dit epos ook Europese geschiedenis van de bovenste plank is.