

David Van Reybrouck is Denker der Nederlanden

David Van Reybrouck is Denker der Nederlanden
Vol trots deelt De Bezige Bij mee dat de schrijver, denker en historicus David Van Reybrouck per 1 april 2025 aangesteld wordt als Denker der Nederlanden. Naar aanleiding van zijn denkerschap schreef hij de publicatie De wereld en de aarde. Hoe houden we het veilig, dat op 2 april zal verschijnen.
De eretitel Denker der Nederlanden is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt sinds 2011 elke twee jaar aan een gerenommeerd denker verleend. Van Reybrouck treedt in het voetspoor van de huidige Denker der Nederlanden Marjan Slob. Eerdere Denkers waren Hans Achterhuis, René Gude, Marli Huijer, René ten Bos, Daan Rovers en Paul van Tongeren.
Wat doet de Denker der Nederlanden? Er is geen vaste taakomschrijving voor de Denker der Nederlanden; de invulling is geheel naar eigen inzicht. Toch delen alle Denkers een belangrijke eigenschap: zij weten zich vanuit een doordachte visie te verbinden met maatschappelijke vraagstukken en plaatsen de waan van de dag in een bredere context. Zo verrijken zij niet alleen het publieke debat en de actualiteit, maar maken zij filosofie ook toegankelijk en boeiend voor een breed publiek.
Lees meer over het denkerschap op maandvandefilosofie.nl
In De wereld en de aarde doet David Van Reybrouck een bevlogen en grensverleggend voorstel om ons denken – en onze politiek – radicaal te verbreden.

Het grootste veiligheidsvraagstuk van onze tijd is niet de wereld met haar onderlinge conflicten, maar de aarde die meer en meer ontregeld raakt. Steeds heviger gaat de planeet tegen de mensenwereld tekeer. De wereld heeft de fysieke aarde ontwricht en nu ontwricht de aarde de wereld.
De moderne diplomatie, dat eeuwenoude overleg tussen landen, moet zich daarom dringend opnieuw uitvinden. Hoe zou dat eruit kunnen zien?
Over David Van Reybrouck:
David Van Reybrouck is de bekroonde auteur van de bestsellers Congo (2010) en Revolusi (2020), en van essays als Pleidooi voor populisme (2008) en Tegen verkiezingen (2013).